Filmbank

Her er samlet alle de film, som er en del af U-landskalenderen 2017 og undervisningsmaterialet omkring ”Guldets forbandelse”. Alle kan nemt afspilles ved at klikke på dem her på siden. 

I boksen ude til højre finder du desuden årets sang som lydfil.

NB: Lidt senere på efteråret kommer der også fire DR-film, hvor vi følger de to danske piger Selma og Sally, der netop er flyttet til hovedstaden i Burkina Faso.

Årets sang: Hvis du åbner dit hjerte (Kutimangoes feat. Buttenschøn) (03:34)

Sådan laver du en fotohistorie (04:38)
Tutorial, der viser, hvordan eleverne laver deres egne fotohistorier.

Børnenes Egen U-landskalender (07:35)
Tutorial, der viser, hvordan eleverne laver deres helt egen digitale låge-kalender.


Danida-film om Burkina Faso

Velkommen til Burkina Faso (04:45)
En kort introduktion til Burkina Faso. Om hovedstaden med det sjove navn, dyr, landskaber, skole og børnearbejde i et af verdens fattigste lande.

Burkina Fasos natur (03:54)
For burkinerne er der ét dyr, som er helligt. Er det mon elefanterne, krokodillerne eller gribbene? Eller er det æslerne, som folk på landet er så afhængige af?

Livet i storbyen (04:40)
Tag pulsen på Burkina Fasos hovedstad. Om knallerter, håndværk og gadebørn. Og om livet i et af de fattigste kvarterer i Ouagadougou.

Guld og landliv (04:42)
Bomuld, guld og sheasmør. Tag med ud på landet og få et indblik i burkinernes hverdagsliv. Børnene henter vand, graver guld og arbejder i rismarken.

Lise Bidstrup om Guldets forbandelse (02:56)
Elevbogens forfatter fortæller om sin bog, Guldets forbandelse, og om sine egne oplevelser i Burkina Faso.

Søndag i Zone 1 (02:14)
I Ouagadougous slumkvarter, Zone 1, bor en stor del af de burkinere, som er flyttet til byen for at søge en bedre tilværelse.

Knips et håndtryk (00:17)
I Burkina Faso giver man håndtryk på en lidt speciel måde. Med et elegant fingerknips til sidst.

Børnene i guldminen (02:13)
Få et sjældent kig ind i et af de guldmineområder, hvor mange burkinske børn har et beskidt og farligt arbejde med at grave efter de gyldne klumper.


DR - Selma og Sally

Selma og Sally - På tur med vennerne (11:20)
Tvillingerne Sally og Selma er 10 år og er lige flyttet med deres forældre fra København til Ouagadougou. Vær med, når pigerne oplever deres nye land. Hvordan er det mon at bo i Burkina Fasos hovedstad, når man er vant til at være barn i Danmark?

Selma og Sally - Klassefest (11:50)
Tvillingerne Sally og Selma er 10 år og er lige flyttet med deres forældre fra København til Ouagadougou. Vær med, når pigerne oplever deres nye land. Hvordan er det mon at bo i Burkina Fasos hovedstad, når man er vant til at være barn i Danmark?

Selma og Sally - På tur til Ouagadougou (12:21)
Tvillingerne Sally og Selma er 10 år og er lige flyttet med deres forældre fra København til Ouagadougou. Vær med, når pigerne oplever deres nye land. Hvordan er det mon at bo i Burkina Fasos hovedstad, når man er vant til at være barn i Danmark?

Selma og Sally - Skoledag i Burkina Faso (11:19)
Tvillingerne Sally og Selma er 10 år og er lige flyttet med deres forældre fra København til Ouagadougou. Vær med, når pigerne oplever deres nye land. Hvordan er det mon at bo i Burkina Fasos hovedstad, når man er vant til at være barn i Danmark?


DR – Sebastian og Afrikas vildeste dyr

Sebastian og Afrikas vildeste dyr - 1: Elefant (10:28)
Sebastian vil prøve at finde landets største dyr, den vestafrikanske skovelefant. Undervejs støder han på en meget mærkelig slange samt den mystiske hornravn og smager på den lokale billelarve.

Sebastian og Afrikas vildeste dyr - 2: Nilkrokodille (10:23)
Sebastian vil finde den grumme Nilkrokodille. På sin rejse møder han en flok tantalus-aber, en sær fugl med et hoved som en hammer samt nogle meget sure elefanter.

Sebastian og Afrikas vildeste dyr - 3: Bavian (09:58)
Sebastian leder efter den bomstærke abe, bavianen. Han passer på de glubske krokodiller og finder den lille øgle gekkoen, som med særlige hår under fødderne kan kravle med hovedet nedad.

Sebastian og Afrikas vildeste dyr - 4: Vortesvin (09:36)
Sebastian vil finde det sky vortesvin. I sin søgen møder han den enorme gambianske kæmperotte, de store og muskuløse roan-antiloper – og spiser en levende græshoppe.

Sebastian og Afrikas vildeste dyr - 5: Pytonslange (10:29)
Hvor er den listige pytonslange? På sin vej støder Sebastian på en kæmpestor sporeskildpadde og en giftig edderkop – og spiller fodbold med de lokale børn.

Sebastian og Afrikas vildeste dyr - 6: Skorpion (10:29)
Sebastian vil se den giftige skorpion. På sin rejse møder han nogle hellige og meget sultne krokodiller. Og det lykkes ham at finde de ekstremt sky og aggressive skovbøfler.

Sebastian og Afrikas vildeste dyr - 7: Flyvende hund (10:12)
Sebastian leder efter en af verdens største flagermus, den flyvende hund. Han møder gribbe og fanger en agame med de bare næver.

Sebastian og Afrikas vildeste dyr - 8: Kamæleon (10:06)
Sebastian søger efter den smukke og mystiske kamæleon. Og møder et gigantisk tusindben, en lille skildpadde og smager på naturens egen snack: en levende termit.


Oxfam IBIS- Guldets børn

Syng og dans med burkinske børn (01:27)
Lær at synge sangen Silmigua, der handler om en hyrde og hans får. Lær at danse bouanda bouanda med børnene fra musikskolen Atelier Silmandé i Ouagadougou.

Ollo - Tæl til 10 på birifor (00:25)
Lær at tælle til 10 på sproget birifor med Ollo.

Ollo - Lær et håndtryk (01:04)
I Djikando forsøger Ollo at lære sine venner, hvordan man laver et sejt håndtryk, hvor man knipser imens. Kan du også lære det af Ollo?

Ollo - Butiblé-figurer (02:18)
Besøg en butiblémager. Han snitter træfigurer, som betyder meget for birifor-folket. Arbejdet er gået i arv fra hans far og farfar.

Mød Ollo - På jagt (02:51)
I sin fritid går Ollo på jagt med sin slangebøsse, eller hjælper med at fiske ved floden. Mon han fanger noget til aftensmaden i dag?

Mød Ollo - I minen (03:24)
Ollo arbejder i Djikandos guldmine. Hver dag knuser han 50 kg sten. Se de forskellige processer i minen, fra klipperne hejses op til guldstøvet samles med kviksølv.

Mød Ollo - Hjemme i Djikando (03:41)
Mød Ollo, der bor i Djikando. Ollo er fra birifor-folket. Han viser sit særlige hus i to etager frem. Ollo spiller fodbold med sine venner og synger med sin familie.

Elisa - Kapan (01:33)
Elisa spiller et stenspil, der hedder Kapan. Det er svært at kaste og gribe stenene – men Elisa og hendes venner er ret gode til det.

Elisa - Gurunsi-dans (01:48)
Lær at danse forskellige dansetrin med Elisa og vennerne i landsbyen Balogo.

Elisa - Tæl til 10 på gurunsi (00:20)
Lær at tælle til 10 på sproget gurunsi med Elisa.

Mød Elisa - I minen (03:52)
Elisa arbejder i Balogos guldmine. Hun vasker jord og sand for at finde guld. Mon hun finder noget guld i minen i dag? I dag er hun heldig og finder et lille stykke.

Mød Elisa - Hjemme i Balogo (03:15)
Mød Elisa, der bor i landsbyen Balogo. Elisa er fra gourounsi-folket. Hjemme i Balogo hjælper hun med at hente vand og lave mad, og så elsker hun at danse og lege med sine venner.

Fadila - Lela (01:58)
Se hvordan Fadila hopper sjippelegen Lela med sin veninde. Mens de hopper, siger de forskellige remser.

Fadila - Marelle (02:50)
Lær at lege Marelle med Fadila og hendes veninde Nafissa. Det er en hinkeleg, og der findes to forskellige slags: Kæreste-marelle og De 6 små huse.

Fadila - Passe passe (01:47)
Lær at lege passe passe i Fadilas skole. Det er en burkinsk leg, der minder om ”banke-bøf”.

Mød Fadila - Bassirou - I minen (02:57)
Fadilas storebror Bassirou arbejder i guldminen. Han viser, hvordan man kommer ned i de dybe gange, og hvordan man hakker sten for at finde guld.

Mød Fadila - I skolen (03:15)
Tag med Fadila i skole. I hendes klasse er der 72 elever, og i dag har de geografi. De synger også en sang og leger passe passe i frikvarteret.

Mød Fadila - Hjemme i Mogtedo (02:47)
Mød Fadila, der bor i Mogtedo. Fadila er fra mossi-folket, og kommer fra en stor guldminefamilie. Se hvordan hun bor, og hvad hun laver med sine venner.

JuleKaravanens foredrag om ”Guldets børn” (18:35)
I denne film får I en række ekstra klip med de tre børn, I møder i ”Guldets børn”. I oktober 2017 besøgte Oxfam IBIS’ unge ambassadører de tre børn igen, og I kan opleve dem lege, plukke bomuld, i skole, danse og i andre hverdagssysler. Filmen er et 20 minutter nedkog fra JuleKaravanens besøg på 60 danske skoler, hvor Oxfam IBIS’ ambassadører fortæller om deres rejse i Burkina Faso.