Traditionsrig folkeoplysning til danske børn

DR og Danida har samarbejdet om Børnenes U-landskalender i over 50 år. Begge lægger mange kræfter i det årlige projekt for at skabe nysgerrighed, eftertanke – og læring. Det sker sammen med årets hjælpeorganisation, der i 2017 er Oxfam IBIS.

Læs her om hele ideen bag.

U-landskalenderen har været en fast del af optakten til juletiden for mange danskere helt siden 1962. Over 100.000 danske børn tager hvert år hul på deres december-morgener ved at åbne dagens låge på U-landskalenderen. Og i 2016 blev undervisningsmaterialet på få måneder brugt af over 130.000 elever over hele landet.

U-landskalenderen består af fire dele:

  • Den traditionsrige lågekalender i pap, der knytter an til årets tv-julekalender på DR. 
  • En række film om årets land, der udsendes på DR’s børnekanaler.
  • Årets undervisningsmateriale med børnebog, web-univers, iPad-app, opgaver og aktiviteter til 1.-4. klasse.
  • Årets hjælpeprojekt, der dækkes af overskuddet fra lågekalenderen plus midler fra Danida. I 2017 står Oxfam IBIS for projektet, der handler om at skabe bedre skolegang og livsvilkår for børn i guldmine-områder i Burkina Faso.

U-landskalenderen på TV i 2017

Danida og Danmarks Radio har skabt Børnenes U-landskalender i fællesskab siden 1962. Målet har lige fra starten været folkeoplysning af høj kvalitet til børn – blandt andet ved at udfolde årets tema i godt børne-tv med stof til eftertanke.

I år vil dine elever fra november blandt andet møde U-landskalenderen i ...

  • En serie film med Sebastian Klein, hvor han drager på opdagelse i landet. De sendes på DR Ultra.
  • En serie film med Selma og Sally - også på DR Ultra. Vi følger de to danske piger i deres helt anderledes hverdag, når de flytter fra Danmark til et nyt liv i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou.

Alle de film vil I også kunne bruge i klassen ved at vise dem fra filmbanken i U-landskalenderens lærer-univers på hjemmesiden. Børnene vil desuden møde lågekalenderen mange steder ude i butikkerne og i DR fra oktober.

Tradition på de danske skoler

Børnenes U-landskalender er også blevet en fast tradition på mange hundrede skoler.

  • Nyt hvert år: Danida udgiver hvert efterår et nyt, gennemarbejdet undervisningsmateriale om årets land til 1.-4. klasse. Hvert år med helt nyt indhold, film og opgaver.
  • Materialet er ikke i sig selv ”julet”, og det beholder fuldt ud sin aktualitet i årevis frem. Derfor kan du bruge og genbruge det året rundt, når det passer ind hos jer.
  • Samlet tema til flere fag: Materialet retter sig mod flere fag, men har altid en god, skønlitterær bog som centrum og handler om børneliv, livsvilkår og natur i det land, der samles ind til. Årets forfatter har været på rejse i landet sammen med en fotograf og U-landskalenderens koordinator. Derfor er der altid en klar rød tråd gennem alle dele af materialet. Og alt, hvad I skal bruge til alle opgaver osv., er lige for hånden.

Målet er folkeoplysning af høj kvalitet

Målet er at tilbyde et materiale med en høj faglig og didaktisk kvalitet – og samtidig en høj oplevelsesværdi for eleverne. Det skal på samme tid give solid læring, der følger fagenes undervisningsmål, og give et spændende kig ud til børneliv i en helt anden del af verden. Et liv, der er noget at lære af, fordi det både ligner elevernes eget og er meget anderledes. Et kulturmøde, hvor de danske børn også møder sig selv.

 

Børnenes U-landskalenders websider, bøger og undervisningsmaterialer produceres for Danida af:
 

Publikum Kommunikation

inVirke

Pluralis

Morten Bak Grafisk