Fadila fra den store guldmine-familie

Fadila er 11 år og går i 5. klasse. Der er 72 børn i hendes klassen. Efter frokost har de igen timer fra klokken 2 til klokken 4. I skolen taler de fransk. Det kan Fadila godt lide. Derhjemme taler familien mooré.

Fadila kan godt lide at gå i skole. Hendes yndlingsfag er geografi. Hun elsker, når læreren fortæller om Burkina Fasos folks forskellige historier. Så drømmer Fadila sig væk til den store flod eller ind til storbyen, Ouagadougou.

Fadila bor i byen Mogtedo med sin store familie. Hendes far har fire koner. Derfor har Fadila tre søskende og 21 halvsøskende. Hendes far, mor og ældre søskende arbejder næsten alle sammen i guldminen.

Familiens guld

Fadilas storebror Bassirou er 15 år. Han arbejder i guldminen i weekenden og ferierne. Han bringer mad og redskaber ud til mændene. Nogle gange graver han nede i hullerne. De er mellem 50 og 70 meter dybe.

Arbejdet i guldminen er vigtigt, for at Fadila og Bassirou kan fortsætte i skolen. Det vil de begge to gerne. Bassirou drømmer om at få sin egen butik. Så behøver han ikke lave det farlige arbejde i guldminen.

Fadila arbejder ikke i minen endnu. Hun hjælper til derhjemme. Hun fejer indenfor og foran huset hver morgen. Om eftermiddagen laver hun først lektier. Bagefter vasker hun op. Skolen er vigtigst, siger Fadilas far.

Når lektier og pligter er overstået, er der tid til at lege. Fadila har mange gode veninder. Èn af dem hedder Nafisa. De kan godt lide legen lela. Man skal hoppe en masse og bliver meget forpustet. Men man griner også næsten hele tiden.