Årets projekt i Burkina Faso
I år går overskuddet fra Børnenes U-landskalender til Oxfam IBIS’ projekt mod børnearbejde i Burkina Fasos guldminer. Det er et af de fattigste lande i verden, og børnearbejde er et stort problem. Mange børn gennemfører ikke seks års skolegang. Projektet skal give børnene en god uddannelse med veluddannede lærere.
Burkina Faso er et af verdens fattigste lande. Næsten halvdelen af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen – de lever for under 10 kroner pr. dag. Og langt de fleste (70 procent) kan ikke læse og skrive. I mineområderne arbejder mange børn i guldminer i stedet for at gå i skole.
Men det er børnene, der er Burkina Fasos vigtigste guld.
Landets vej ud af fattigdommen afhænger af, at børnene får en uddannelse. De skal lære at læse, skrive og regne. Og de skal lære om, at de har ret til uddannelse, bedre sundhed, indflydelse på fremtiden og et bæredygtigt liv.
Yagha-provinsen ligger i Sahel i udkanten af Sahara. Foto: Lotte Ærsøe
Børnene skal ud af guldminerne
To ud af tre børn i Burkina Faso er børnearbejdere. Landet har mere end 800 små og store guldminer, og ca. 200.000 af minearbejderne er børn. Det er ødelæggende for deres fremtid: 80 procent af de børn går ikke i skole. De fleste af dem arbejder mere end 10 timer i døgnet. Og så er det både usundt og farligt arbejde.
Årets projekt vil støtte børn og skoler i Yagha-provinsen, der er en af landets fattigste. I projektområdet er der 14 guldminer. Folk er så fattige, at børnenes arbejde i minerne er nødvendigt for, at familierne kan overleve.
Pigerne knuser og vasker jordklumperne for at finde guld. De mindre drenge knuser jord og sten. Men så snart de er stærke nok, bliver de selv sendt ned for at grave i de dybe og trange mineskakter. Skakter, der er gravet ud i hånden og let kan styrte sammen.
Elisa Tangnan på 9 år arbejder hver dag med at vaske guld i minen i Balogo. Foto: Kristian Lytken Laursen
25 skoler skal give børnene en fremtid
Årets projekt skal hjælpe 5.000 børn i alderen 6-12 år. Projektet omfatter 25 skoler i Yagha-provinsen i det nordøstlige Burkina Faso. Sammen med lokale partnere vil Oxfam IBIS sørge for, at børnene får en ordentlig uddannelse. Børnene vil også få mad på skolerne, fo det er en stor hjælp for de fattige familier.
Skolelærerne skal også uddannes. De vil lære nye måder at undervise på, hvor der også er vægt på ligestilling, på rettigheder og på at eleverne selv deltager aktivt.
Samtidig vil Oxfam IBIS arbejde med både børnenes familier og de andre voksne omkring dem. De skal alle forstå, hvor vigtigt det er for børnene at få en god skolegang. Og de skal hjælpe med til at sørge for, at børnene kommer i skole, og at undervisningen er god.
Både familierne og landsbyerne omkring de 25 skoler vil få undervisning, og en del af de voksne skal danne skoleråd, der kan fortsætte arbejdet fremover. På den måde kan forældrene, landsbyrådene og lærerne samarbejde om at gøre skolerne gode – og sørge for, at børnene fremover får en god skolegang.
I skole i Kombisirri. Foto: Lotte Ærsøe
Oxfam IBIS i Burkina Faso
Oxfam IBIS har arbejdet i Burkina Faso siden 2010. Vores arbejde i landet fokuserer på kvalitetsuddannelse og ligestilling i grundskolen. Vi arbejder også med vand, sanitet og hygiejne, anti-radikalisering, demokrati og menneskerettigheder, og så har vi et stærkt samarbejde med vores syv lokale partner-organisationer.
Rama Salawy ejer en butik på markedet i Dori, Yagha. Hun er ved at tage en studentereksamen. Foto: Lotte Ærsøe
Fakta – om Burkina Faso
- Burkina Faso ligger i Vestafrika.
- Landet har cirka 18 millioner indbyggere.
- Befolkningen er meget ung. Hver tredje er under 15 år, og hver femte er i skolealderen (7-12 år).
- 70 procent af alle er analfabeter – de kan ikke læse og skrive.
- Landet er cirka seks gange større end Danmark.
- Burkina Faso er rig på guld og fremstiller meget bomuld. Alligevel er det et af de fattigste lande i verden.
- Landet har store problemer med konflikter, klimaforandringer og mangel på ligestilling mellem mænd og kvinder.
- Deres vej ud af fattigdom afhænger i høj grad af, om børnene får en uddannelse.
Fakta – så mange involveres i projektet
- Projektet skal hjælpe 5.000 børn i alderen 6-12 år.
- Projektet involverer 100 lærere og 10 supervisorer fra lokale skolemyndigheder.
- Desuden involveres 500 forældre i skolerådene, landsbyformænd og landsbyråd samt ledere fra minerne og de lokale myndigheder.
Fakta – om børnearbejde
- Børnearbejde er, når børn under 18 år har et arbejde, som skader deres sundhed og udvikling – eller hvis de arbejder så meget, at de ikke kan passe deres skole.
- De er børnearbejdere, uanset om de får løn eller om de arbejder for familien.
- Reglerne for børns arbejde varierer fra land til land. I nogle lande kan unge mellem 14 og 18 år godt have et arbejde ligesom en voksen. Dog må arbejdet ikke skade deres helbred.