Materialet er righoldigt, men det er nemt at bruge

Her får du et samlet overblik over de elementer, materialet består af: Elevbogen, lærervejledningen, hjemmesidens og app'ens værktøjer, det åbne børne-univers samt lærer-universet med opgaver, film og materialer.

Du kan bruge elementerne frit – men de er også struktureret i enkle forløb med varierede opgaver. Læs mere om undervisningen under "Forløb, opgaver og trinmål".

Elevbogen 
– fiktion og virkelighed af Lise Bidstrup

Elevbogen er materialets tematiske omdrejningspunkt. Du kan godt bruge opgaver og andre dele af materialet uden elevbogen, men den er god som rød tråd eller som intro til et forløb.

Elevbog

Elevbogen 2017

Årets nye fortælling, Guldets forbandelse, er af Lise Bidstrup: Mange steder i Burkina Faso graver folk efter guld. Det gør Drissas far og storebror også. De graver efter guld for at skaffe penge til familien, så de kan købe mad og sende Drissa i skole. Men en dag sker der en frygtelig ulykke, og pludselig føler Drissa ikke længere, at han kan gå i skole. Han synes, han skal tjene penge i guldminen. Samtidig begynder han at få sære drømme. Drømme om en maskeklædt antilope, der forfølger ham; også når han er vågen. Drømmene bliver stærkere og stærkere, og de tvinger Drissa til at finde ud af, hvad han skal gøre med sit liv.

Bogen rummer desuden tre sjove læselet-fabler, som Lise Bidstrup indsamlede i Burkina Faso og her genfortæller. Desuden faktastof i form af billedtekster, bokse og temasider, som kan bruges i arbejdet med opgaver. Bogen er illustreret med flotte fotos af fotografen Jeppe Gudmundsen-Holmgreen og med fabulerende tegninger af Line Malling Schmidt.

Bogen er på 64 sider med stor skrift. Teksterne har varierende længde og lix, og på hjemmesiden kan svage læsere få læsestøtte til fortællingen og fablerne med onlinebøger, der har både tekst og oplæsning. I kan også høre fortællingen som lydbog – og den egner sig godt til højtlæsning i klassen.

Lærervejledningen 
– komplet og overskuelig

Laerervejledning

Lærervejledningen giver et hurtigt og praktisk overblik, så du er rustet til at tilrettelægge et spændende undervisningsforløb. Køber du et klassesæt, får du den som trykt bog i stort format på 44 sider, men den kan også læses som PDF på hjemmesiden. Den rummer bl.a.:

 • Stor fakta-sektion med introduktion til kulturen, historien, naturen, dyrene og hverdagslivet i Burkina Faso. De mange fotos i denne sektion lægger vi også til dig i lærernes billedbank på hjemmesiden, så du kan vise dem på den elektroniske tavle, mens du fortæller.
 • Konkrete og detaljerede forslag til de tre undervisningsforløb.
 • Urk3714
  Vejledning til, hvordan du kan bruge opgaverne,  aktiviteterne og materialets forskellige dele.
 • Nem vejledning til web-værktøjerne til fotohistorier og Børnenes Egen U-landskalender.
 • Overblik over trinmål og kompetencer, der tilgodeses i hvert fag og klassetrin.

Hjemmeside og iPad-app 
– læring, sjov og materialer

Opdag Burkina Faso: 

Denne del af hjemmesiden er et åbent oplevelses-univers, som eleverne kan bruge til frit at gå på opdagelse i eller som research til nogle af opgaverne. De oplever landet gennem billedserier, quiz, små film og faktabøger, infografikker m.v. De har også adgang til DR’s film og til Oxfam IBIS' side, der går tæt på børns hverdag i tre forskellige guldmineområder i Burkina Faso.

Elev-universet – med web-værktøjer til fotohistorier og Børnenes Egen U-landskalender:

 Urk5912

Her skal eleverne logge ind med UNI-Login, og nu kan de researche og løse opgaver i to skræddersyede web-værktøjer. Fælles for begge værktøjerne er, at eleverne bliver sendt på en faglig opdagelse i tematiske, interaktive panoramaer, hvor de gennem billeder og faktatekster oplever meget forskellige sider af Burkina Faso. De oplever bl.a. guldminen, livet på landet og omkring floden, storbyen Ouagadougou, hverdagen i slummen, markedet, husdyrene og de vilde dyr.

De mindre børn guides til at formidle deres viden i fotohistorier med billeder, tekst og lyd ud fra opgaveemner til dansk, natur/teknologi og tværfagligt.

De større børn skal skabe en virtuel lågekalender med Børnenes Egen U-landskalender, der sendes til en målgruppe, I vælger selv.

Begge værktøjer er komplette og nemme – og alt elevernes arbejde gemmes automatisk og løbende. 

Lærer-universet:

Dette område på websitet rummer alle materialer til lærerne.

 • Opgavebank med alle opgaverne til forløbene som opgaveark på PDF, der er lige til at printe. På hver fagopgave finder du de relevante målpar og forslag til læringsmål og tegn på læring.
 • Ghn1994
  Filmbank med alle materialets film samlet, også dem fra DR - lige til at afspille.
 • Billedbank med fotos fra lærervejledningen, elevbogen og websitets billedserier i tematiske pakker, hvis du vil bruge dem på Smartboardet eller til andre ting.
 • Bagrundsstof

Film fra DR, Danida og Oxfam IBIS

Materialet rummer en hel række film, der indgår i undervisningen eller kan bruges i pauser. De ligger klar på hjemmesiden til at blive afspillet på en computer, projektor eller Smartboard.

Pressebillede 2 I Busk

Der er små film skabt af Danidas research-team og af Oxfam IBIS direkte til de fire undervisningsforløb.

Og der er en hel række film fra DR, som er skabt til årets U-landskalender, og som vil blive sendt på Ultra i løbet af efteråret.

Her oplever eleverne Burkina Faso i otte film med Sebastian Klein på opdagerfærd. I andre DR-film følger vi de to danske piger Selma og Sally, der netop er flyttet til hovedstaden Ouagadougou, fordi deres mor er ambassadør. Nu skal de lære et helt nyt land at kende. 

 Dji 0129

Hårdt slid og drømme om rigdom: Guldmine-området set fra oven. De dybe, håndgravede skakter ligger tæt.